Kuchnia
ciacha ^_^
składniki na ciasto:
200g masła
100g cukru trzcinowego
75g miodu
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75ml mleka
50g gorzkiej czekolady
25g gorzkiego kakao
100ml maślanki
175g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!
oraz:
500ml śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 30g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
6 bananów, mniejszych
sok z 1/2 cytryny
Tortownicę (22cm) posmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, a boki oprószyć niewielką ilością kakao lub mąki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem (10-12 minut), w połowie ucierania dodać miód i ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Na wolnych obrotach miksera wlać połowę maślanki i wsypać połowę sypkich składników, zmiksować na gładko i dodać resztę maślanki oraz sypkich składników. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w 175st.C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ściągnąć boki tortownicy i ostudzić na kuchennej kratce. Następnie odciąć wierzch ciasta, łyżką wydrążyć część ciasta tak by pozostały boki i dno*. Wszystkie okruchy i wierzch ciasta przełożyć do miski, palcami pokruszyć na okruszki.
Przygotować krem: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać serek mascarpone i jeszcze raz zmiksować na sztywno. Na końcu wmieszać startą czekoladę. Krem schłodzić 20-30 minut w lodówce.
Banany obrać ze skórki, odciąć czubki i dokładnie posmarować je sokiem z cytryny. Owoce poukładać ściśle obok ciebie na spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem na banany na kształt kopuły. Okruchami ciasta obłożyć krem, lekko dociskając dłonią. Schłodzić 20-30 minut przed podaniem.
Buon Appetito! :)
*ciasto przycięłam i wydrążyłam za bardzo przez co miałam później za dużo okruchów do obsypania - nie ma co przesadzać :)
MA==