Kuchnia
ciacha ^_^
składniki na owsiane kruche ciasto:
60g mąki pełnoziarnistej
40g mąki pszennej
40g płatków owsianych
40g drobnego cukru trzcinowego
duża szczypta soli
100g masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka miodu
1 łyżka gęstej śmietany
składniki na owsiankę:
300ml mleka
150ml śmietanki kremówki 30%
100g płatków owsianych, rozdrobnionych
25g cukru z prawdziwą wanilią
25g cukru
składniki na owsianą kruszonkę:
50g masła, pokrojonego w kostkę
40g płatków owsianych
25g mąki pełnoziarnistej
25g mąki pszennej
25g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
oraz:
300-350g jeżyn, malin, porzeczek lub brzoskwiń
Przygotować ciasto. Foremkę ok. 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, graham, cukier i sól. Wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka, miód i śmietanę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Ciasto ponakłuwać widelcem i ?schłodzić 1h w zamrażarce. Piec ok. 20-25 minut w temp. 170st.C na lekko rumiany kolor. Ostudzić.??
Przygotować owsiankę. Do garnka wsypać rozdrobnione w blenderze lub młynku płatki owsiane i cukry, dodać mleko i śmietankę. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Schłodzić 1h.
Na ostudzony spód rozłożyć równomiernie owsiankę, następnie owoce, posypać kruszonką. Piec ok. 30-35 minut na złoty kolor. Ostudzić, polecam też schłodzić przed podaniem.
Buon Appetito! :)
*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)
MA==