Kuchnia

ciacha ^_^

składniki (12 muffinek):

220g duszonych jabłek*
155g mąki pszennej
60g mielonych orzechów
60g cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli
120ml mleka
100ml oleju rzepakowego
50g miodu
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 małe jabłka, wydrążone i pokrojone na cieniutkie plasterki
składniki na kruszonkę:

4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
*Aby przygotować duszone jabłka w garnku mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę wody oraz 1 łyżkę cukru. Jabłka obrać i wydrążyć, następnie pokroić w małą kostkę i od razu wymieszać w garnku z cytryną, wodą i cukrem by nie ściemniały. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać tylko kilka minut aż jabłka zmiękną, ale rozpadnie się tylko ich niewielka część tworząc sos. Przed dodaniem do muffinek należy przestudzić je do temperatury pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajko i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać duszone jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po 3-4 plasterki jabłek. Posypać kruszonką i piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation