Kuchnia

ciacha ^_^

Tarta daktylowa
składniki i przygotowanie:
Nadzienie
1 szklanki posiekanych suszonych daktyli bez pestek
1 i ½ szklanki cydru jabłkowego
¾ szklanki czerwonego wina
¼ szklanki złocistego cukru trzcinowego
2 kawałki kory cynamonowej
1/8 łyżeczki mielonych goździków

Ciasto
150 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 i ¼ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka ziaren anyżku, całych lub mielonych
1/2 łyżeczki soli

Kremowy twarożek
120 g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania tarty

Przygotowanie Nadzienia
Zmieszać w rondlu wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. mieszając, aż daktyle wchłoną płyn i nadzienie zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej
i usunąć korę cynamonową.

Przygotowanie Ciasta
Utrzeć masło z cukrem na kremową masę Dodać jajko i kwaśną śmietanę. Do drugiej miski wsypać mąkę, anyżek i sól i dodać sypkie składniki do maślanej masy. Mieszać, aż składniki się połączą. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować dyski, zawinąć w plastykową folię i chłodzić przez
20 minut.

Kremowy twarożek
Utrzeć twarożek na gładką masę, zmieszać z cukrem oraz wanilią i odstawić.

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować jeden dysk do grubości 0,5 cm. Wyłożyć ciastem formę do tart o ruchomym dnie, docisnąć do ścianek i przyciąć brzegi ciasta. Rozprowadzić na cieście kremowy twarożek, a następnie daktylowe nadzienie. Wyrównać powierzchnię. Rozwałkować drugi dysk z ciasta na grubość 0,5 cm i wyciąć z niego 12 pasków dwucentymetrowej szerokości. Ułożyć paski na daktylowym nadzieniu tworząc kratkę i przyciąć, żeby nie wystawały poza krawędź formy. Za pomocą pędzla posmarować tartę jajkiem z wodą i piec 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste. Ostudzić tartę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation