Kuchnia

ciacha ^_^

składniki na ciasto:

250g mąki pszennej
60g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru drobnego trzcinowego
2 jajka
2 banany, bardzo dojrzałe i duże
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
35g gorzkiej czekolady
60g masła
300ml mleka
200ml maślanki
olej roślinny (opcjonalnie)
DODATKI:

sos karmelowy:

100g cukru drobnego trzcinowego
50ml wody
200ml śmietanki kremówki 30-36%
bita śmietana:

500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
krem mascarpone:

250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 laski wanilii
oraz:

banany
owoce leśne (świeże lub rozmrożone)
wiórki czekoladowe
cukier puder
Najlepiej by składniki były w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. Banany obrać, zmiksować blenderem na puree razem z żółtkami i ekstraktem z wanilii. Czekoladę roztopić z masłem i wymieszać z puree bananowym. Osobno ubić białka razem z cukrem na sztywną pianę. Połączyć mleko z maślanką, puree bananowo-czekoladowym oraz suchymi składnikami. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Rozgrzaną gofrownicę opcjonalnie posmarować odrobiną oleju roślinnego za pomocą pędzelka. Nakładać porcje ciasta i piec aż gofry będą chrupkie oraz gdy łatwo będą odchodziły od gofrownicy. Gofrownicę wystarczy smarować odrobiną oleju co 3-4 porcje gofrów.

DODATKI. Sos karmelowy: W garnku o grubym dnie roztopić cukier z wodą, gotować na złotobrązowy karmel (karmelu nie należy mieszać, można okrężnymi ruchami poruszać garnkiem by całość równomiernie się topiła). W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Ostrożnie wlać kremówkę do karmelu – uwaga na gorącą parę! powoli wymieszać drewnianą łyżką aż oba składniki się połączą.
Karmel gotować na małym ogniu kilka minut aż nieco zgęstnieje. Ściągnąć z ognia i przestudzić. Bita śmietana: Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przechowywać w lodówce do momentu podania. Krem mascarpone: Połowę laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka za pomocą noża. Serek, śmietankę, cukier puder i ziarenka waniliowe ubić na sztywny krem, przechowywać w lodówce do momentu podania. Owoce: banany obrać i pokroić w plasterki, skropić ewentualnie sokiem z cytryny lub limonki by nie ściemniały. Moje propozycje: 1. bita śmietana + banany + sos karmelowy + wiórki czekoladowe; 2. krem mascarpone + owoce leśne; 3. cukier puder.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation