Kuchnia

Ciasta i desery

Feed Me Better: Amarantusowe ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi.

CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ
przepis na około 20 ciastek
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki serka homogenizowanego
3 łyżki otrębów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu


Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem , cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i mieszamy ponownie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy, w rękach, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (około 3 cm). Pieczemy je około 12 minut, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation