Kuchnia

Ciasta i desery

muffinki z budyniem i czekoladą przepis | kotlet.tv

składniki

ciasto podstawowe na muffinki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła (roztopić)
1 jajko

dodatki i wypełnienie
opakowanie budyniu
400 ml mleka do budyniu
12 kostek czekolady
białko na lukier
szklanka cukru pudru do lukru

krok 1.

w garnku przygotowuję budyń. dodaję trochę mniej mleka niż na opakowaniu, by nie było zbyt rzadkie. w moim przypadku 400 ml.

krok 2.

przygotowuję ciasto na muffinki. rozpuszczam masło w rondelku, a w misce mieszam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia), następnie dodaję rozpuszczone masło, jajko i mleko i wszystko mieszam.

krok 3.

do foremek wyłożonych papilotkami nalewam na dno trochę ciasta. następnie wkładam troszkę budyniu ( u mnie jakieś półtorej łyżeczki) i przykrywam czekoladą a następnie zalewam resztą ciasta (w ten sposób nadzionko będzie w środku).

wstawiam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200c.

krok 4.

białko ubijam z cukrem pudrem na białą masę. to lukier, którym dekoruję muffinki. Ścieram też na wierzch kawałek czekolady – dla dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation