Kuchnia

Ciasta i desery

In Emma's kitchen: Niesamowicie czekoladowe i "bagniste" brownies cukiniowe.

Cukiniowe brownies /tortownica o śr. 23 cm/:
szklanka mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
trochę ponad 1/2 szklanki cukru
2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach (ze skórką)
50 ml oleju roślinnego
1/2 szklanki orzechów włoskich + kilkanaśnie połówek do ozdoby
tabliczka gorzkiej czekolady
jajko
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu

W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posiekaną czekoladą (użyłam ok. 60g) i posiekanymi orzechami. Przełożyć do silikonowej tortownicy (lub zwykłej, wyłożonej papierem lub natłuszczonej) i ułożyć połówki orzechów. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (patyczek wbity w ciasto nie powinien być oblepiony surowym ciastem, ale też nie całkiem suchy).
Upieczone brownies można dowolnie udekorować. Ja roztopiłam pozostałe 40 g czekolady w kąpieli wodnej i polałam ciasto w przypadkowy sposób ;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation