Kuchnia

Ciasta i desery

Zdrowe Odżywianie: Sezonowy zawrót głowy czyli truskawki + rabarbar = lekkie ciasto z owocami :)

Składniki na formę:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
Jogurt naturalny - 300 g
Jaja - dwie sztuki
Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
Cukier - 1/2 szklanki
Cukier waniliowy - jedna łyżeczka
Proszek do pieczenia - dwie łyżeczki
Rabarbar - ok. 100 g
Truskawki - ok. 100 g


Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę.
Dodajemy pozostałe składniki - mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180˚C.

Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 tortownicy):
Energia: 250 kcal
Białko: 6,8 g
Tłuszcz: 10,5 g
Węglowodany: 36g
Błonnik pokarmowy: 3,9 g
Cholesterol: 45,6 mg


Ciasto z owocami jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation