Kuchnia

Ciasta i desery

Tarta z truskawkami

Składniki (forma do tarty około 26 cm średnicy):
Spód:
200g chudego twarogu
3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
2 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec
1 jajko
2-3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm
Góra:
300g truskawek plus truskawki na wierzch
¼ szklanki wody
1 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie coś do dosłodzenia (dla mnie było słodkie w sam raz jednak moja mama miała pewne obiekcje;p)
Sposób przygotowania:
Z twarogu staramy się odcisnąć nadmiar wody
wszystkie składniki na spód mieszamy i ostawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały
rozsmarowujemy ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że mamy formę silikonową), wymaga to trochę cierpliwości bo ciasto musi być rozsmarowane cienko, a dość mocno się klei
pieczemy ciasto około 20 minut w temp. 200 stopni
w tym czasie miksujemy truskawki
przekładamy mus truskawkowy do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż zacznie bulgotać
mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklance wody
ciągle mieszając dodajemy do musu rozpuszczoną mąkę i gotujemy, aż zgęstnieje (próbujemy i ewentualnie dosładzamy)
kiedy spód się upiecze wyciągamy go z formy i odklejamy go od papieru do pieczenia
formę wykładamy folią aluminiową i na powrót wkładamy spód ciasta
na wierzch wykładamy mus truskawkowy, na który z kolei wykładamy pokrojone w plastry truskawki
wstawiany ponownie do piekarnika obniżając temp. do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut
kiedy tarta ostygnie przekładamy ją do lodówki, żeby masa truskawkowa zastygła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation