Kuchnia

Ciasta i desery

Life of a Polish vegan - Życie weganki od kuchni: Bardzo zdrowe ciasto z aronią

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanki mąki gryczanej (zrobiłam z kaszy - tym razem z palonej)
1 łyżeczka proszku do p.
1 łyżeczka sody
200 ml mleka (u mnie troszkę owsianego i reszta migdałowego)
1/3 szklanki syropu z agawy
odrobinę ponad 1/4 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 szklanki aronii
1 łyżka lnu mielonego
ok. 5-6 łyżek wody*
*zabrakło mi mleka i nie miałam czasu na szybką produkcję - lepsze będzie oczywiście mleko

Suche składniki łączymy w jednej misce, dodajemy do nich owoce aronii i dokładnie obtaczamy mieszanką. Mokre składniki łączymy w drugim naczyniu. Można również dodawać mokre po kolei do suchych, ale trzeba to robić dość sprawnie i niezbyt długo. Masa wyszła mi gęsta i zbita, dlatego rozrzedziłam wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 40 min. Ponieważ moje ciasto szybko zaczęło ciemnieć, nie piekłam go długo, ale na szczęście - surowizny nie ma ;) Widząc, jakie jest gęste, przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarowałam lekko wodą. Mój nowy piekarnik dość szaleje, przypiekając od góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation