Kuchnia

Crumble, Owsiankowo śniadaniowo itp. :D

Przepisy z jarmarku: Muffinki orkiszowe z otrębów z cynamonem i bananem

Składniki:
100 g otrębów (ja użyłam orkiszowych, co by być już tak zdrową, że hej!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki brązowego cukru (oczywiście ksylitol albo stewia też się nada)
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
200g mleka (można użyć zbożowe, wtedy otrzymamy bezmleczne muffiny - dobre dla małego alergika, albo jogurt naturalny, jak było w oryginalnym przepisie)
1 nieduży banan (obrany i rozdrobniony)


Wykonanie:
Proste, że już chyba bardziej się nie da. Rozgrzać piekarnik do jakiś 180 stopni, zmieszać w jednej misce suche składniki, w drugiej mokre, połączyć, wylać do foremek, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut albo do "suchego patyczka". Jak trochę ostygną bez problemu wyskakują z foremek.


W moich małych foremkach wyszło tego siedem, a jedna muffinka ma średnio 72 kalorie !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation