Kuchnia

Pan Deserrr

Podwójny deser lodowy -


(dla 6 osób)

Sorbet z arbuza:

1 kg miąższu arbuza
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka tequili

Lody limonkowe:

500 ml słodkiego mleka skondensowanego
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
1/2 szklanki zimnej 36% śmietany

Sposób przygotowania

Robimy sorbet: kroimy miąższ arbuza, miksujemy z cukrem, sokiem z limonki i tequilą. Wkładamy do metalowej miski i zamrażamy przez godzinę, mieszając co 15 minut. Masę rozsmarowujemy w kwadratowej blaszce (o boku 25 cm), wyłożonej przezroczystą folią (kawałki folii powinny zwisać poza brzegi formy, ułatwi to wyjęcie deseru). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Robimy lody: miksujemy mleko skondensowane z sokiem i skórką z limonki. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z limonkowym mlekiem. Masę rozsmarowujemy równo na warstwie sorbetu z arbuza, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Deser wyjmujemy z formy, trzymając za zwisające kawałki folii. Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Autor
Dorota Biały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation