Kuchnia
Masterchef I
kinga paruzel: kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą
danie główne: kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą
kaczka w sosie winnym
2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka galaretki z żurawiny
odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)
skórę z kaczki naciąć w kratkę. kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180c.
z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.
kluski z mascarpone
200 g mascarpone
1 żółtko
około 100 g mąki pszennej
sól do smaku
mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. ciąć ostrym nożem co 1 cm. kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).
modra kapusta
¼ główki czerwonej kapusta
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
½ obranego jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. dodać ok 100ml wina. dusić ok 10-15 min. na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. smażyć ok 3-4 min. kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. dodać wszystkie składniki z patelni. doprawić do smaku solą i pieprzem. całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. całość polać sosem.
uwaga mg !!
kaczkę należy wysmażyć tak, by wysmażył się cały biały tłuszcz !!
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