Kuchnia

Masterchef I

kinga paruzel: kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

danie główne: kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

kaczka w sosie winnym
2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka galaretki z żurawiny
odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)

skórę z kaczki naciąć w kratkę. kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180c.
z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.

kluski z mascarpone
200 g mascarpone
1 żółtko
około 100 g mąki pszennej
sól do smaku

mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. ciąć ostrym nożem co 1 cm. kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).

modra kapusta
¼ główki czerwonej kapusta
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
½ obranego jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. dodać ok 100ml wina. dusić ok 10-15 min. na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. smażyć ok 3-4 min. kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. dodać wszystkie składniki z patelni. doprawić do smaku solą i pieprzem. całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.

na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. całość polać sosem.

uwaga mg !!
kaczkę należy wysmażyć tak, by wysmażył się cały biały tłuszcz !!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation