Kuchnia

Masterchef I

„Kalmary dla Buddy”, z płatkami kwiatów, kolendrą i makaronem ryżowym

SKŁADNIKI:

2 kalmary

małe opakowanie makaronu ryżowego

2 limonki

1 pomarańcza

1 cytryna

Płatki kwiatów: aksamitki, róże

Świeży imbir (ok. 3 cm kłącza)

3 ząbki czosnku

Olej ryżowy

4 łyżki sosu sojowego

Mała tajska papryczka chili pozbawiona pestek

Przyprawy: sól, pieprz

Szczypta cukru brązowego

Pęczek świeżej kolendry

Olej sezamowy



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.

Kalmary starannie oczyścić, naciąć w kratkę.

Zamarynować je w sosie z: sosu sojowego, 1 posiekanego ząbku czosnku, startego imbiru, startej skórki z cytryny i z pomarańczy, soku z cytryny i limonki, szczypty cukru brązowego i połowy drobno posiekanego chilli.

Na woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać 2 ząbki czosnku i pozostałe chili. Smażyć 2-3 minuty.

Dorzucić kalmary i smażyć po 30 sekund z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy.

Ugotowany makaron smażyć w woku przez chwilkę, potem dodać kolendrę i płatki kwiatów oraz pozostałą marynatę. Poukładać na nim kalmary i zjeść :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation