Kuchnia

Masterchef I

Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita.

Agnieszka Radi- Sulikowska – Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita.



SKŁADNIKI:

filet z karpia

szynka Serrano - 1 plasterek

bułka tarta

tymianek

czosnek

czarny sezam

oliwa

czerwony grejpfrut

mąka

masło



FILET:

Filety z karpia bez skóry.

Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.

Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.

Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.

SOS:

Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation