Kuchnia

Masterchef I

Mus z gorzkiej czekolady z owocem granatu

SKŁADNIKI:

tabliczka gorzkiej czekolady

1 żółtko

3 białka

1 owoc granatu

chilli

kardamon

odrobina cukru



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, aby miska nie dotykała wrzątku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z owocu granatu łuskamy ziarenka (nad miską, aby zachować sok). 1/3 pestek granatu karmelizujemy z dodatkiem cukru i kardamonu, a z reszty wyciskamy sok. Do ostudzonej czekolady dodajemy żółtko i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zwarzyła. Następnie dodajemy wyciśnięty sok i chili i znów dobrze mieszamy. Ubijamy pianę na sztywno. 1/3 piany mieszamy z czekoladą trzepaczką, a następnie dodajemy resztę piany bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy skarmelizowane pestki z granatu i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation