Kuchnia

Masterchef I

Filet z karpia ze skórką, duszony w sosie śmietanowym

an Paszkowski – Filet z karpia ze skórką, duszony w sosie śmietanowym podawany z ziołowymi kluseczkami łyżką kładzionymi i warzywami


SKŁADNIKI:

szynka Serrano - 4 plasterki

½ cebuli

1 papryczka chili

filet z karpia ze skórą

śmietana 30%

kiełki rzodkiewki

1 pomidor

sól

pieprz

oliwa z oliwek

sok z cytryny

kolendra

tymianek

1 jajko

mąka

woda

zioła

FILET:

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę Serrano i smażymy na chrupko.

Dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę, chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli i wlewamy 200 ml śmietanki 30%.

Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, oraz 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty aż śmietana zgęstnieje.

Po tym czasie na patelnię z sosem kładziemy filet z karpia (skóra do dołu), polewamy sosem z wierzchu, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał możemy dolać odrobinę wody.

KLUSECZKI:

W misce mieszamy 5 łyżek mąki, 1 jajko, wodę, drobno posiekane zioła, odrobinę soli.

Mieszamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę.

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niej formowane łyżką ciasto, tak żeby powstały kluseczki. Gotujemy, aż wypłyną na wierzch.

Wykładamy na płytki talerz.

Rybę delikatnie przekładamy z patelni na talerz, polewamy z wierzchu sosem, obok układamy kluseczki, które posypujemy sparzonym, obranym ze skórki, pokrojonym w drobniutką kostkę pomidorem (pamiętajmy, żeby pozbyć się wcześniej pestek).

Przystrajamy kluseczki kiełkami rzodkiewki i całość skrapiamy kilkoma kroplami cytryny.

Voila!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation