Kuchnia

Masterchef I

Kalmary faszerowane mango, avocado, trawą cytrynową, curry i imbirem, z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI:

2 duże kalmary

1 opakowanie makaronu ryżowego

1 awokado

1 mango

1 limonka

1 puszka mleka kokosowego

1 trawa cytrynowa

czosnek

cebulka dymka

Przyprawy: kurkuma, curry. imbir
sól, pieprz

olej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulkę dymkę.
Podsmażamy wszystko chwilkę, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę mango i awokado oraz delikatnie rozbite końcówką noża- kłącze trawy cytrynowej.

Po kilku minutach zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i redukujemy nadmiar płynu.

Trawę cytrynową usuwamy z naczynia, doprawiamy curry, imbirem oraz kurkumą dla zmiany koloru.

Na końcu dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę, sól i pieprz do smaku.

Tak przygotowaną masą faszerujemy wcześniej oczyszczone tuby kalmarów, a następnie na łyżce cedzakowej zanurzamy w gorącym oleju na ok. 1min.

Makaron ryżowy zalewamy lekko osolonym wrzątkiem na około 3min.

Na talerzu okładamy krążek z makaronu, a następnie kalmary.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation