Kuchnia

Masterchef I

Jajko Poche na leśnej pieczarce z sałatką na ciepło

Jajko Poche na leśnej pieczarce z sałatką na ciepło



1 jajko

1 kapelusz dużej pieczarki portobello

sałata rzymska, kilka listków z wyciętymi głównymi żyłkami

szpinak, kilka liści z wyciętymi głównymi żyłkami

pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w szóstki

mini cukinie, pokrojone w skośne plastry

gałązka tymianku

dressing z oliwy i octu winnego (proporcje 3:1), z dodatkiem syropu

klonowego, liści tymianku i odrobiny musztardy dijon

Masło

Olej

sól i pieprz

natka pietruszki, kilka listków



Przygotowanie:

Cukinię posmarować delikatnie olejem, posypac listkami tymianku i podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez kilka minut, tak by zmiękła ale nadal pozostała chrupka . Wymieszać składniki dressingu i zamarynować w nim listki z pietruszki oraz szóstki pomidora. Tuż przed podaniem wymieszać w nim liście sałaty i szpinaku. Sałatkę ułożyć na talerzu, na przemiennie układając liście sałaty i szpinaku, na tym pomidorki i cukinie. Udekorować listkami pietruszki i skropić pozostałym dressingiem. Kapelusz pieczarki obsmażyć na maśle do zezłocenia, posolić pod koniec smażenia i odłożyć w ciepłe miejsce. Do garnka nalać wodę (na wysokość ok. 10 cm od dna) dodać 3 łyżki octu i poczekac aż acznie bulgotać (woda powinna mieć ok. 90 stopni C).

Jajko wybić do kubecza. W garnku zrobic wir wodny - zakręcić wodę przy pomocy łyżki i wlać jajko. Gotować 1,5 minuty. Można łyżką "pomóc" białku, by otoczyło pięknie żółtko. Łyżką cedzakową wyjąć delikatnie jajko w koszulce. Obok sałatki ułożyć pieczarkę, delikatnie skropić ją dressingiem, na niej ułożyć jajko w koszulce i udekorować listkiem pietruszki. Posypać solą, najlepiej gruboziarnistą oraz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation