Kuchnia

Masterchef I

kinga paruzel kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi

skŁadniki na 2 porcje:

100 g mąki
50 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 żółtko
mała szczypta soli
½ łyżeczki startej skórki z limonki
kilka kropli soku z limonki
100 g mascarpone
ok. 50 ml schłodzonej śmietany 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki kawioru
½ szklanki jeżyn
½ łyżeczki startej skórki z cytryny

sposÓb przygotowania:

mąką przesiać, włożyć masło i posiekać nożem. dodać cukier, 1/2 żółtka, sól, odrobinę skórkę z limonki. zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce.

mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego delikatnego kremu. schłodzić.

wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. powstałe ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować pozostałym żółtkiem (rozmieszanym z odrobiną wody) i piec w temp 200c ok 10 min. wystudzić.

na przygotowane, wystudzone ciastka wyłożyć warstwę przygotowanego kremu, następnie kawior i jeżyny. na koniec delikatnie zetrzeć skórkę z limonki i cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation