Kuchnia

Masterchef I

maciek koźlakowski – królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki

maciek koźlakowski – królik w sosie winno - śmietanowym z prawdziwkami, burakami i puree z marchewki

to danie zostaŁo wyrÓŻnione przez jury masterchef

skŁadniki:

przednia oraz tylna noga królika

1 szklanka białego wina

1 szklanka wody

100 ml kwaśnej śmietany

4 prawdziwki

1 cebula

kilka liści szałwii i gałązka rozmarynu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek



3 spore marchewki

pół kostki masła

jeden średni burak

seler

kieliszek czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżka miodu

pół pęczka natki

szczypta gałki muszkatołowej



sposÓb przygotowania:



na patelnię kładziemy oprószone solą i pieprzem części królika. obsmażamy je z obu stron (przez ok. 3 minuty) tak, aby wszelkie soki pozostały wewnątrz mięsa. mięso ściągamy z patelni i pozostawiamy w ciepłym miejscu. na patelnię wrzucamy łyżkę masła. podsmażamy na nim cebulę i prawdziwki. dodajemy 2 ząbki czosnku, liście szałwii, rozmaryn i podsmażamy jeszcze 2 minuty. następnie na patelnię kładziemy królika, zalewamy wszystko winem, wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

w tym czasie gotujemy wcześniej obraną i pokrojoną marchewkę. kiedy będzie pół miękka odlewamy nadmiar płynu i całość blendujemy na gładką masę. do smaku doprawiamy łyżką masła, gałką muszkatołową oraz solą.

buraka obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plastry . na patelni rozgrzewamy masło i smażmy kilka chwil , dolewamy czerwone wino oraz łyżkę miodu. redukujemy nadmiar płynu i doprawiamy solą.

zaglądamy do królika, redukujemy płyn i dodajemy śmietanę.

plasterki buraka układamy w stosik, dekorując słupkami z selera oraz natką. na środku podajemy królika i polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation