Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Pieczone mięso z warzywami

8 filetów z udek kurczaka (mięso jest znacznie bardziej soczyste niż piersi)

8 średnich ziemniaków

ulubione warzywa, u mnie:

papryka czerwona, cebula, czosnek, pomidorki koktajlowe*

sól, młotkowany pieprz,

oliwa

skórka z cytryny, suszony koperek, imbir

ponadto mogą być:

cukinia, oberżyna, marchewka, buraki, brokuły, kalafior, fenkuł, seler, por...



Nastawić piekarnik na 220 stopni.

Filety z udek rozłożyć na blasze. Dodać paprykę pokrojoną w kawałki, ząbki czosnku (obrane lub nie), cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, pomidorki koktailowe przekrojone na pół. Ewentualnie cukinię**, oberżynę*** pokrojone w ćwierćplasterki, marchewkę pokrojoną cieniutko. Skropić oliwą, posolić, przyprawić resztą przypraw.

Przykryć (mięso powinno być całkowicie przykryte) ziemniakami pokrojonymi w plastry około 3 - 4 mm grubości. W wierzchniej warstwie jest też miejsce na selera, fenkuła, buraki, które powinny być pokrojone cieniutko.

Skropić jeszcze odrobiną oliwy i posolić dodatkowo ziemniaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation