Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym

0,8 - 1 kg ugotowanych ziemniaków
350 - 400 gramów mięsa mielonego (np. mielony karczek lub łopatka wieprzowa) lub 4 duże kotlety mielone
1 cebula (jeśli używamy mięsa mielonego)
czosnek, sól, pieprz, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sos beszamelowy
100 gramów startego drobno sera żółtego
+ ewentualne dodatki do zapiekanki (warzywa, boczek, itd)

Jeśli mamy gotowe kotlety mielone, sprawa jest oczywista, kroimy je na plasterki.
Jeśli mamy mięso mielone, podsmażamy je z cebulką, czosnkiem, przyprawami na patelni, dodajemy np koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki kroimy na plasterki, układamy na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, możemy posypać solą i pieprzem, jesli ziemniaki są mało słone ( u mnie były wystarczająco).
Na ziemniakach kładziemy plasterki kotletów jeden przy drugim, przykrywamy je np. boczkiem wędzonym (który możemy wcześniej podsmażyć), a potem znów warstwą ziemniaków.
Całość zalewamy przygotowanym wcześniej beszamelem i posypujemy startym drobno żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do roztopienia sera lub przypieczenia, w zależności od upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation