Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Gołąbki z ryżem i mięsem - porady tipy.pl

Rzeczy, których potrzebujesz:
na gołąbki
, 0,7 kg mięsa mielonego,
2 cebule,
Pół szklanki ryżu,
1 duża kapusta,
Mielony czarny pieprz do smaku, Sól do smaku,
1-2 łyżki oleju,
Na sos

400 ml śmietany,
2 cebule,
1 szklanka wody,
Koperek,
Sól,
1-2 łyżki oleju
WYKONANIE

Przygotuj składniki.
Wybierz kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. Nie zużyjesz jej całej jednak łatwiej się zawija duże liście.
Ugotuj ryż na półtwardo w garnku z wodą soloną. Odsącz wodę, poczekaj, aż ryż wystygnie.
Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Rozgrzej patelnie z 1-2 łyżkami oleju i podsmaż na nim cebulę aż zrobi się miękka i złota. Podsmażoną cebulę odstaw na bok do wystygnięcia.
Teraz przygotuj liście kapusty. Wyciągnij garnek na tyle duży, aby zmieściła się do niego cała kapusta. Wlej do niego wodę (około 1/5 garnka), postaw na ogień i zagotuj. Usuń z kapusty wierzchnie liście i włóż kapustę do garnka. Gotuj kapustę około 5-10 minut.
Jak kapusta będzie się gotować przygotuj nadzienie. Wymieszaj mięso z ryżem, dodaj przysmażoną cebulę i dopraw solą i pieprzem.
Teraz nadeszła pora zawinięcia nadzienia w liście. Delikatnie wyciągnij kapustę z gotującej się wody. Aby to zrobić, odwróć ją w garnku do góry nogami, wbij w środową część reszty łodygi widelec i wyciągnij na nim kapustę. Delikatnie oddziel liście kapusty, nałóż na nie farsz i zawiń.
W taki sam sposób rób pozostałe gołąbki. Jeśli kolejne liście nie będą się łatwo odrywać to włóż kapustę na powrót do gotującej się wody na kilka minut. Gotowe gołąbki włóż do dużego naczynia żaroodpornego.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu. Obierz pozostałe 2 cebule i je pokrój w półksiężyce. Podsmaż je na złoto od czasu do czasu mieszając.
Do cebuli dodaj śmietanę i wszystko zagotuj.
Dodaj drobno posiekany koperek.
Dodaj soli do smaku, wlej szklankę wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
Polej gołąbki sosem, przykryj naczynie przykrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C na około 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).
Podawaj gołąbki gorące polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation