Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej
90 minut 4 osób łatwe

Autor: Piotr Murawski


mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
kapusta włoska liście - 10 sztuk
Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
ugotowany biały ryż - 5 łyżek
cukier - 1 łyżeczka
jajka - 2 sztuki
oliwa - 3 łyżki
cebula - 2 sztuki



1. Z liści kapusty wytnij grubsze nerwy lub rozbij liście kapusty tłuczkiem do mięsa. Zanurz liście na kilka minut we wrzątku. Następnie zahartuj jej w zimnej wodzie.
2. Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż na gorącym oleju.
3. Do miski dodaj mięso, smażoną cebulę oraz ryż. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
4. Z farszu uformuj wałeczki. Ułóż farsz na liściach kapusty. Liście kapusty zwiń.
5. Pozostałą cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj 1 litr wrzącej wody oraz bulionetkę Knorr. Całość dokładnie mieszam.
6. Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami purée.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation