Kuchnia

NALEŚNIKOWO

Amerykańskie pancakes - Kuchnia - WP.PL

Składniki
550 g mąki
60 ml oleju
3 łyżki cukru
750 ml maślanki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 roztrzepane jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KALKULATOR MIAR I WAG



Przygotowanie
Łatwy przepis dla każdego. Wystarczy, że umieścimy wszystkie składniki w jednej dużej misce i wymieszamy. Nie musimy robić tego dokładnie, gdyż powstałe grudki mogą pozostać. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 30 minut lub całą dobę.

Smażymy naleśniki na suchej patelni, dzięki czemu będą ładnie przyrumienione. Kiedy na powierzchni zaczną robić się pęcherzyki, przerzucamy naleśniki na drugą stronę. Smażymy do chwili, aż uzyskamy złoty kolor.

Podajemy je z nadzieniem wedle uznania. Może to być syrop klonowy, nutella, miód, cukier puder, owoce czy bita śmietana. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation