Kuchnia

NALEŚNIKOWO

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Składniki :

125 ml mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
4-5 jaj (osobno białka i żółtka)
60 g cukru
125 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka masła
oraz cukier puder i konfitura śliwkowa



W misce wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę oraz sól. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Dużą patelnię rozgrzać i roztopić na niej masło. Wlać ciasto, smażyć na niedużym ogniu, aż spód się zarumieni (ciasto łatwo się przypala, więc trzeba uważać). Przełożyć na drugą stronę (najłatwiej można to zrobić zsuwając omlet na pokrywkę lub duży talerz i przekładając z powrotem na patelnię). Dosmażyć. Odczekać minutę.

Omlet porozrywać widelcem na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze przez ok.2 minuty. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące, z dodatkiem konfitury śliwkowej.



* w oryginalnym przepisie do ciasta dodawane były rodzynki namoczone w rumie - ten dodatek pominęłam

** z podanych proporcji wychodzi naprawdę wielki omlet. Jest dość słodki, więc nie da się go zjeść dużo

*** porwany na kawałki omlet można oprószyć cukrem i podsmażać, aż cukier się skarmelizuje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation