Kuchnia

NALEŚNIKOWO

Naleśniki z mięsem mielonym w meksykańskim stylu to szalenie smaczne

NALEŚNIKI Z MIĘSEM

Naleśniki z mięsem to danie smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Żeby naleśniki były jeszcze smaczniejsze można posypać je odrobiną żółtego sera i podpiec w piekarniku. Jeśli chcecie dodać naleśnikom meksykańskiego charakteru warto dodać chili, kolendrę i czerwoną fasolę. Nigdy nie zapominajcie o odrobinie przecieru pomidorowego – nie dość, że farsz lepiej smakuje to danie ma piękny kolor. Dla podkreślenia smaku oczywiście cebula i czosnek.

NALEŚNIKI Z MIĘSEM SKŁADNIKI:
Ciasto: przepis na naleśnikowe ciasto

1 jajko

szklanka mąki

szklanka mleka

szczypta soli

Farsz do naleśników:

1/2 kg mięsa mielonego (dowolnego)

1 średnia cebula

puszka pomidorów

2 ząbki czosnku

5 łyżek czerwonej fasoli z puszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

łyżeczka cukru

łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry

chili

sól

pieprz

Dodatki:

garść tartego żółtego sera

natka kolendry lub pietruszki

sos np. guacamole

kilka łyżek kwaśniej śmietany

NALEŚNIKI Z MIĘSEM PRZEPIS PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać (w razie potrzeby dodać mąki lub wody), a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej kroplą oleju.

Cebulę, czosnek i chili posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso i smażyć rozdrabniając łyżką.

Gdy mięso się zarumieni dodać puszkę pomidorów i dusić powoli około 10 minut.

Następnie doprawić solą, pieprzem, kolendrą, koncentratem pomidorowym i odrobiną cukru.

Dodać czerwoną fasolę z puszki i smażyć całość jeszcze 5 minut.

Usmażone naleśniki obficie wypełnić farszem, można posypać serem mięso i naleśniki z wierzchu.

Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Serwować z kwaśną śmietaną i sosem guacamole – ale bez dodatków też są pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation