Kuchnia

NALEŚNIKOWO

Omlet z pomidorami i mozarellą - Kuchnia - WP.PL

Składniki
20 dkg pomidorów
- 125 dkg mozarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- 6 jajek
- łyżka mleka
- olej, sól, pieprz
KALKULATOR MIAR I WAG



Przygotowanie
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Każdego pomidora kroimy w poprzek i usuwamy pestki. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Mozarellę osączamy z zalewy i również kroimy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, z bazylii odrywamy liście i również drobno je siekamy.
Jajka rozbełtujemy z łyżką mleka, dodajemy połowę bazylii. Na patelnię wylewamy trochę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek. Gdy olej się rozgrzeje dodajemy cebulę i pozostałą połowę bazylii ( trochę możemy zostawić do posypania gotowego omletu ). Podsmażamy aż się zeszkli.
Dodajemy pomidory i połowę bazylii. Smażymy przez chwilę i wylewamy jajka.
Smażymy na małym ogniu i po pięciu minutach dodajemy ser.
Smażymy przez kolejne pięć minut. Wtedy zsuwamy omlet na talerz lub pokrywką od patelni i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na drugiej stronie przez kolejne 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation