Kuchnia

NALEŚNIKOWO

Zdjęcia dla przepisu: Krokiety z kapustą i grzybami przepis dodany przez aleksa_dr - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Krokiety z kapustą i grzybami

Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min.
Czas smażenia: 15 min.
Składniki

jajka 2 szt
woda 300 ml
mleko 300 ml
mąka 320 gram
kapusta kiszona 600 gram
grzyby suszone 30 gram
sól
pieprz
jajko do obtaczania krokietów 1 szt
bułka tarta
olej
Sposób przyrządzenia

Grzyby moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie przez ok. 1-2 h (aż będą miękkie). Następnie gotujemy je pod przykryciem ok. 20 min na małym ogniu.
Odsączamy zostawiając wodę! (będzie nam potrzebna).

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą po grzybach i gotujemy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty. Całość gotujemy aż do odparowania wody (nie przykrywamy garnka!). Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Teraz czas na naleśniki: 2 jajka, mąkę, mleko, wodę i szczyptę soli mieszamy do połączenia się składników. Ciasto zostawiamy na ok. 15 min.

Rozgrzewamy patelnię. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na każdy naleśnik nałożyć pasek farszu, złożyć boki i zwinąć krokiety.
Każdy z krokietów obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie, aż będą złote i chrupiące.

Smacznego i polecam! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation