Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Przepisy » Mięsa » Dużo i do syta » Gołąbki z mięsem i ryżem » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami


1 biała kapusta
1 kg łopatki wieprzowej
200 g ryżu
1 duża cebula
1 jajko
1 l bulionu warzywnego
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
oliwa
sól, pieprz

Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na rozgrzanej oliwie.

2. Mięso kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce.

3. Do zmielonego mięsa dodaję przyprawy: majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i sos sojowy, dodaję też usmażoną cebulę i całość mieszam.

4. Teraz do mięsa dodaję ugotowany al dente, przestudzony ryż, mieszam farsz.

5. Na koniec doprawiam mięso solą i pieprzem, wbijam jajko i ponownie dokładnie mieszam składniki.

6. Czas na przygotowanie kapusty-nacinam ją od spodu, przy głąbie i zdejmuję z niej zewnętrzne liście. Pierwsze warstwy są dosyć miękkie i łatwo się je zdejmuje.

7. Liście obgotowuję krótko w gorącej, osolonej wodzie, a następnie wyjmuje je na durszlak.

8. Kiedy liście ściąga się już trudniej to wkładam całą kapustę do garnka z gotującą się wodą i po kilku minutach zdejmuję zewnętrzne liście. Jeśli mam garnek odpowiedni do wielkości kapusty to od razu wkładam ją do wrzątku, sparzam i zdejmuję zewnętrzne liście (ten sposób jest nawet prostszy i szybszy tylko trzeba mieć odpowiedniej wielkości garnek).

9. Z przestudzonych liści wycinam zgrubiałą część u spodu liścia, farsz formuję w dłoniach i układam na kapuście. Liście zawijam do środka i ściśle zwijam gołąbki.

10. Na dnie dużego garnka układam liście kapusty, na nie układam gołąbki i przykrywam je pozostałymi liśćmi kapusty.

11. Do bulionu dodaję przecier pomidorowy oraz krojone pomidory z puszki lub świeże, całość blenduję, dodaję sól i pieprz.

12. Gołąbki zalewam przygotowanym sosem pomidorowym, przykrywam i gotuję przez około 1,5 h, aż będą miękkie.

Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation