Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Przepisy » Ciepłe dodatki do obiadu » Dania bez mięsa » Młoda kapusta » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami


1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
sok z ½ cytryny

Młodą kapustę przekrajam na pół, połówki nacinam wzdłuż na kilka części i szatkuję.

2. Wkładam ją do garnka, zalewam do połowy zimną wodą i gotuję do miękkości przez około 20 minut.

3. W tym czasie na małej patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i przesmażam ją.

4. Z kapusty odlewam nadmiar wody, zostawiam tylko niewielką ilość na dnie garnka.

5. Do kapusty dodaję zasmażoną mąkę, przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

6. Z koperku oddzielam grube łodygi, a resztę drobno siekam i dodaje do kapusty.

7. Na koniec doprawiam ją do smaku sokiem z cytryny.

czas przygotowania: 10 minut
czas gotowania: 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation