Kuchnia

co mi wolno

ser z nerkowców

Składniki:
1 szklanka (150g) nerkowców
1/2 szklanki płatków drożdżowych
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki białego pieprzu
2 i 2/3 szklanki (660ml) mleka roślinnego
20g agaru w proszku*
100 ml oleju rzepakowego
1/4 szklanki jasnego miso
2 łyżki soku z cytryny


* lub 50g agaru w płatkach



Orzechy nerkowca mielimy w młynku lub blenderujemy. Uważamy, żeby nie powstała pasta, orzechy powinny być sypkie. Dodajemy płatki drożdżowe, czosnek, sól i biały pieprz i dokładnie mieszamy.

Do mleka dodajemy agar i olej, gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dolewamy stopniowo mleko z olejem i agarem do suchych składników, cały czas mieszając przy użyciu bendera. Dodajemy miso i sok z cytryny i blenderujemy do uzyskania kremowej masy (około 2 minut).

Przelewamy masę do pojemniczka (można wyłożyć folią spożywczą). Ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm. Gdy masa przestygnie, wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Z podanych proporcji wychodzi około 630g (około 24 porcje po 26 gramów) sera czyli całkiem sporo.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (630g, 24 porcje):
1908 kcal
białko: 80 g; tłuszcze: 142 g; węglowodany: 106 g, błonnik: 26 g;
żelazo: 21 mg; wapń: 1005mg; cynk: 22 mg

1 porcja (26 gramów):
80 kcal
białko: 3,3 g; tłuszcze: 6 g; węglowodany: 4,4 g, błonnik: 1,1 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 42mg; cynk: 0,9 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation