Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Zdjęcia dla przepisu: Kwadraty z parówkami, warzywami i serem przepis dodany przez ilka_86 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Całość bardzo wszystkim posmakowała, zwłaszcza Mojej Mamie. Najbardziej smakowało nam na ciepło, jednak i na zimno było dobre. Ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia. Kwadraty są sycące, jednak nie ciężkie. Smakiem przypominające pizzę. Danie podałam z sosem salsa i ketchupem.
Składniki

parówki 4 szt.
ser żółty starty 1 szklanka
papryka żółta 1/4 szt.
papryka czerwona 1/4 szt.
fasolka szparagowa 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
śmietana 18 % 1 szklanka
masło 1/2 szklanki
oregano 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta


Sposób przyrządzenia

Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni.

Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę, sól i oregano. Dodać masło pocięte na kawałeczki. Miksować wszystko mikserem z haczykami. Dodać parówki (ugotowane i pokrojone w plasterki), pokrojone warzywa oraz pocięty w kostkę ser. Na końcu wlać śmietanę (jogurt, maślankę). Wymieszać dokładnie.

Wyłożyć ciasto na posypaną mąką deskę i rozgnieść na placek ok. 30x25cm. Powycinać kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation