Kuchnia
Mniami :P
Łuskane ziarna konopii to coraz bardziej popularny tzw. "superfood", czyli bardzo odżywczy pokarm, który mimo swojego często niepozornego wyglądu zawiera w sobie wiele wartościowych i cennych składników.
Jednymi z najbardziej popularnych tego typu produktów są np.: jagody goji czy acai, spirulina, trawa pszeniczna, surowe ziarna kakaowca, nasiona chia.
Coraz większą popularność zyskują również łuskane ziarna konopii.
Są one doskonałym źródłem:
nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3,6,9
łatwostrawnego białka
żelaza
przeciwutleniaczy
gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
wapnia
potasu
fosforu
Szerszy opis znajdziecie np. tutaj.
Oprócz w/w walorów mają również przyjemny, orzechowy posmak, trochę podobny do sezamu.
Stanowią popularny dodatek do porannej owsianki, smoothies, batoników zbożowych, kanapek czy sałatek.
Warto się z nimi zapoznać i włączyć do naszego jadłospisu.
2
Proponuje wam bardzo szybką i prostą potrawę, którą bez problemu wykonacie w domu;
Kluczowym składnikiem jest tu jedna z moich ulubionych mieszanek azjatyckich.
Przyprawa 5 smaków, dla niektórych z was bardzo dobrze znana.
"Popularna przyprawa kuchni chińskiej, mieszanina pięciu przypraw, mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, ostremu i słonemu. Popularna także w kuchni innych krajów Azji. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon,pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki" (źródło: Wikipedia.org)
Warto zaopatrzyć się w oryginalną azjatycką mieszankę, którą łatwo znajdziemy w sklepach interentowych w dużych paczkach w przystępnej cenie.
Tylko kilka składników, ale razem oprócz ciekawego i przyjemnego smaku, dobrze nas odżywią.
Polecam.
SKŁADNIKI (2 duże porcje):
200g (nieugotowanego) pełnoziarnistego makaronu "Farfalline" (małe kokardki)
250g świeżej brukselki
dodatkowe posiekane warzywa, jak np. papryka, por, marchewka czy kiełki "stir fry" (opcjonalnie)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki łuskanych nasion konopii
1-2 łyżki chińskiej mieszanki (oryginalnej, azjatyckiej) (użyliśmy tej)
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka pestek dyni
2-3 łyżki dobrego sosu sojowego
olej słonecznikowy
Gotujemy makaron, ten rodzaj wystarczy gotować tylko 5 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, obcinamy ogonek i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Na małej patelni na małym ogniu prażymy słonecznik i dynię, aż się zarumieni. Odstawiamy.
W średnim garnku lub woku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek.
Po kilku minutach wrzucamy brukselkę (i inne warzywa, jesli używamy), dodajemy mieszankę 5 smaków, wlewamy sos sojowy i dusimy.
Gdy brukselka zmięknie, wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i uprażone ziarna. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego lub mieszanki 5 smaków. Dokładnie mieszamy i dusimy chwilę, aby delikatnie podgrzać makaron.
Wykładamy na talerze i posypujemy łuskanymi nasionami konopii.
Smacznego ☺
MA==