Kuchnia

Mniami :P

Dżem z jabłek i dyni
Składniki:

1/2 kg dyni
1/2 kg jabłek
około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego
sok z całej cytryny
ewentualnie szczypta cynamonu


Treść przepisu:

Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami
Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista
Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły
Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil
Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami
Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.
Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation