Kuchnia

Mniami :P

Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie)
Składniki:
- żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe
- 250g puree z dyni
- 180-200g tofu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego farszu.
Faszerowanie: Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środku umieszczamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół, a brzegi mocno i dokładnie dociskamy palcami, widelcem, czym nam wygodniej. Tak przygotowane pierogi staramy się układać na blacie, talerzu, by się nie stykały. Możemy je również przykryć suchą ściereczką, aby nam nie obeschły.
Gotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy pierwszą turę pierogów (u mnie to 10 sztuk). Zmniejszamy ogień i gotujemy do 2,5 minuty od czasu wypłynięcia wszystkich pierogów. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach zachowując odstępy. Po każdej turze, dosypujemy do gotującej się wody szczyptę soli. Po krótkim obeschnięciu, możemy je podawać do zjedzenia. Możemy nabłyszczyć pierogi oliwą i posypać słonecznikiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation