Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Przepis na sos pomidorowy na ostro - Obiading.pl

2 puszki pomidorów w całości, bez skórki
4 cebule
3-4 ząbki czosnku
ostra przyprawa, na przykład papryka ostra lub chili
śmietana 18%
sol i pieprz

Etap 1: Zaczynamy od przygotowania produktów do wykonania sosu. Cebulę kroimy w kostkę i odkładamy na miskę lub talerz. Następnie wyciskamy ząbki czosnku i również odkładamy, na osobny talerzyk bądź miseczkę. Teraz czas na pomidory, które należy przetrzeć na sitku, pod jakim umieszczamy garnuszek lub talerz, aby zdobyć wyciskany z pomidorów sok.
Etap 2: Przechodzimy do przygotowywania sosu – zaczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Następnie smażymy cebulę tak długo, aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do jej przypalenia. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnku i smażymy jeszcze około dwie minuty, cały czas mieszając.



Etap 3: Do cebuli z czosnkiem dodajemy sok pomidorowy oraz 3 – 4 łyżki śmietany. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Etap 4: Na koniec czas na przyprawy, które dodajemy w czasie gotowania się całego sosu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz najważniejszy składnik, a więc ostrą paprykę bądź inna ciekawą przyprawę jaką posiadanie, która nada całości odpowiedniej pikanterii. Ilość ostrej przyprawy zależy od Was i wytrzymałości Waszych kubków smakowych – radzimy dodawać ją stopniowo, w niewielkich ilościach i sprawdzać smak sosu, aby nie przesadzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation