Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Z tych składników powstało 12 słoiczków o pojemności 250 ml, które zapełnią półkę w mojej szafce/ spiżarni.

2,5 kg papryki czerwonej
½ kg papryki zielonej
125 g kolorowych papryczek chilli
1 1/2 szklanki domowego octu jabłkowego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru trzcinowego
½ szklanki miodu wielokwiatowego
2 łyżki soli morskiej
5 ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu
5 liści ziela angielskiego
3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego
3 główki czosnku
1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona

Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz z paprykami miksujemy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Zalewamy domowym octem jabłkowym oraz olejem, dodajemy cukier oraz miód wielokwiatowy. Doprawiamy solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje.

Następnie dodajemy 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy w piekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku takiej ilości słoiczków jest idealna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation