Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Sos beszamelowy -Przepisy - Przekąski - Kuchnia - Polki.pl

Jest superprosty. Pasuje do jarzyn i zapiekanek. Na jego bazie można też zrobić kilka innych sosów
Sos beszamelowy fot. Fotolia
Ten sos polecamy szczególnie początkującym paniom domu – nie sposób go zepsuć! Robi się go z prostych składników, które niemal zawsze są pod ręką. A dzięki temu, że jest delikatny w smaku, ma uniwersalne zastosowanie.

Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych:
Cytrynowy sos beszamelowy

Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z cytryny. Świetnie pasuje do ryb.
Sos beszamelowy do zapiekanek

Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Zalej nim np. mięso, ryby, warzywa, makaron. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
Beszamel w aksamitnej wersji velouté

Powstanie wtedy, gdy mleko zastąpisz bulionem. Zgęstniały sos warto podgotować ze śmietanką kremówką (ok. 100 ml). Jest dobry do gotowanych mięs.
Beszamel musztardowy

Sos aksamitny dopraw ostrą musztardą. Podawaj go do gotowanych jaj, warzyw lub pieczeni wieprzowej.
Przepis na beszamel:

Składniki:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodaj 2 łyżki mąki, mieszając, całość przesmaż, nie rumieniąc.
Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. I gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation