Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Składniki:

3 kilogramy pozbawionej gniazd nasiennych papryki
4 pomidory
2 cebule pokrojone w kostkę
2 małe papryczki chilli- moje to takie domowe które hoduję na parapecie, ewentualnie chilli w proszku
1/2 szklanki oleju
8 dag soli
ok 3-4 łyżki cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
główka czosnku
1/2 szklanki octu 10%
zioła: bazylia najlepiej świeża, oregano lub zioła prowansalskie
Robota:

Paprykę i pomidory pokroić na niewielkie kawałki, dodać sól, olej, cukier i wszystko gotować około 15min.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do warzyw.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet. Wszystko zagotowujemy, dodajemy zioła, a następnie blendujemy na gładką masę. Próbujemy czy smakuje tak jak powinien, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Jeszcze gorący sos wlewamy do słoików. Pasteryzujemy.

Ważne jest to, aby próbować sos w trakcie gotowania, lepiej dodawać stopniowo cukier i ocet, niż za pierwszym razem przesadzić z ilością.

Sos wychodzi gęsty, ale jeżeli uważamy, że jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Polecam ten sos- jest sprawdzony i na prawdę pyszny!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation