Kuchnia

PRALINY

Domowe trufle kokosowe przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość sztuk: 60 czekoladek

300 g ciemnej czekolady
2 żółtka
120 g masła o temperaturze pokojowej
50 ml likieru Amaretto
120 ml gęstej śmietany
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 20min. › +2godz. chłodzenie › Gotowe w: 2godz.35min.

W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę. Wymieszać trzepaczką aby pozbyć się grudek - konsystencja powinna być gładka.
Ubić żółtka.
Czekoladę zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać. Dodać likier.
Do masy dodać żółtka i postawić na chwilę na małym ogniu. Cały czas mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Łyżeczką formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation