Kuchnia

PRALINY

Kasztanki Sally przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 18

1,5 szklanki (400 g) masła orzechowego
115 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki (400 g) półsłodkich groszków czekoladowych
2 łyżki margaryny do pieczenia
4 szklanki (500 g) cukru pudru
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › +1godz. chłodzenie › Gotowe w: 1godz.25min.

Potrzebne będą: papier woskowany do pieczenia, duża blacha i średnia miska.
W misce wymieszać masło orzechowe z masłem, wanilią i cukrem pudrem (masa będzie gęsta).
Formować z masy kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
W misce ustawionej na garnku z gotującą wodą stopić czekoladę z margaryną. Zamaczać w niej kulki orzechowe. Wstawić na 30 minut do lodówki, aż czekolada stężeje.
Ekstrakt waniliowy
Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation