Kuchnia

PRALINY

kuchnia śląska - kartofelki marcepanowe
KARTOFELKI MARCEPANOWE
SKŁADNIKI:
- 50 dag ziemniaków
- cukier puder
- kakao
- aromat migdałowy
- sól

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie do miękkości, odcedzić, przecisnąć przez praskę, do przeciśniętych ziemniaków dodać tyle przesianego cukru pudru, aby uzyskać gęsta masę, ucierać, gdy masa jest bardzo gęsta dodać kilka kropel aromatu migdałowego, dokładnie zarobić a następnie formować kuleczki wielkości małych kasztanów, każdą kuleczkę szybko obtoczyć w kakao, pozostawić na 2 - 3 godziny do przeschnięcia. Jeśli masa jest zbyt rzadka można do niej dodać mleko w proszku, jeśli za gęsta masło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation