Kuchnia

Pasty

PASTA Z CIECIERZYCY DLA ALERGIKÓW

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy (surowej)

2 duże cebule

kilka łyżek oliwy lub dowolnego oleju (u mnie olej ryżowy)

łyżeczka kminu rzymskiego

sól, pieprz

1 pasty warzywnej własnej roboty dla alergika (w przypadku osób, które nie mają alergii można dodać wszystkie zioła lub przyprawy)

opcjonalnie: suszone pomidory, zielona pietruszka, łuskany, prażony słonecznik, prażony sezam

Przygotowanie:

Ciecierzycę ugotować według opisu tutaj. Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, należy ją odsączyć z wody na sitku. Nastawić piekarnik na 180 stopni. W tym czasie obrać cebule, przekroić na połówki lub ćwiartki, wsadzić do naczynia żaroodpornego, posypać solą, polać olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut bez przykrycia. Można posypać innymi przyprawami wg uznania. Ja piekłam je tym razem w naczyniu, w którym wcześniej pieczony był schab dla mojej córeczki. Wsadziłam je po prostu do sosu, który pozostał na dnie naczynia. Następnie wrzucam do blendera, malaksera lub Thermomixu ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, upieczone cebule, kmin rzymski, przyprawy oraz olej i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania upragnionej konsystencji pasty. Można dodać suszone pomidory. Moja córeczka jest na nie uczulona więc dodałam tylko bezpieczne składniki. Bardzo fajnie pasuje do tego zielona pietruszka lub słonecznik czy sezam prażony. Sami zdecydujcie co najbardziej Wam odpowiada. Nie zapominajcie o mięcie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation