Kuchnia

Pasty

Pasta z Białej Fasoli (wegańska, bezglutenowa)

Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli (u mnie świeży Piękny Jaś) 4-5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (ok. 40g) 2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika 1-2 łyżki oleju z zalewy pomidorów lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku tymianek (najlepiej świeży, nie miałam więc dodałam 1/2 łyżeczki suszonego) sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (do smaku), można pominąć Przygotowanie: Ugotowaną fasolę, suszone pomidory, czosnek i zmielone ziarno słonecznika przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2-3 razy) lub blendujemy/miksujemy na bardzo gładką masę Powstałą pastę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie sokiem z cytryny (można użyć inne, swoje ulubione zioła) Dodajemy olej, mieszamy aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji pasty dokładnie rozdrabniając widoczne kawałki pomidorów suszonych Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków Podajemy na kanapkę jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz wytrawnych naleśników czy tortilli

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/pasta-z-bialej-fasoli-weganska-bezglutenowa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation