Kuchnia

Pasty

Fava pasta z grochu

* 250 g grochu żółtego, połówek
* 5 dużych białych cebul
* 1 cytryna
* 5 listków laurowych
* 200 ml oliwy
* sól
* tymianek do ozdoby

Groch namoczyłam przez noc. Rano odsączyłam go na sicie, przełożyłam do garnka i uzupełniłam świeżą wodą. Gotował się (bez solenia) jedynie z listkami laurowymi do miękkości. Cebule pocięłam w drobną kostkę, posoliłam od serca, wymieszałam z kilkoma łyżkami oliwy i smażyłam na małym ogniu, przez około 30 minut do czasu, aż zaczęła się karmelizować. Gdy groch lekko przestygł odcedziłam go ponownie na sicie, wyjęłam listki laurowe i włożyłam do blendera razem z cebulą. Miksowałam kilka minut. Po sprawdzeniu smaku, dosoliłam lekko, dodałam sok z wyciśnięty z cytryny oraz oliwę. Pastę miksuję jeszcze kilkanaście sekund tak, aby była gładka, jedwabista i świecąca. Podaję polaną oliwą w miseczce z opiekanymi chlebami pita, wiejskim chlebem i lekkim winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation