Kuchnia

Pasty

Pasta z fasoli i pieczarek

* 400 g fasoli piękny Jaś
* 250 g pieczarek
* 3 cebule
* sól
* czarny pieprz
* 1 łyżeczka rozdrobnionych listków tymianku
* 3 łyżki oleju
* 1 cytryna

Fasolę musimy namoczyć przez noc, aby napęczniała, zmiękła i nadawała się do gotowania. Ja fasolę gotuje około 60 minut w niewielkiej ilości wody, ale takiej, aby była cała przykryta. Wody nie solę, doprawiam dopiero rozdrobnioną fasolę w paście, ale o tym za chwilę. Na patelni podsmażamy pocięte bardzo drobno pieczarki wraz z cebulą. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy malaksera, ja wybrałam to drugie rozwiązanie. Smażę do momentu aż będą suche i przyrumienione. Ugotowana fasolę odcedzam z wody i miksuję w malakserze. W takim wypadku nie ma nawet konieczności obierania jej ze skórki. W miarę miksowania dolewam łyżką wazową taką ilość wody z gotowania, aby pasta fasolowa miała odpowiednią konsystencję. Doprawiam ją solą, pieprzem, dodaję pieczarki razem cebulą, sok z 1/2 cytryny, i 1 łyżeczkę rozdrobnionych listków tymianku. Pastę mieszam dokładnie, oceniam smak i konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewam jeszcze odrobinę wody z gotowania fasoli. Pastę podaję udekorowaną listkami tymianku i plasterkiem cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation