Kuchnia

Pasty

Aromatyczny dal z czerwonej soczewicy

* 400 czerwonej soczewicy łuskanej
* 3 cebule
* 4 łyżki oliwy
* 4 pomidory, słoik pulpy pomidorowej lub pomidory z puszki
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki soli
* 2 ostre, rozdrobnione suszone papryczki
* 2 łyżeczki mieszanki jak garam masala, tandari masala lub shoarma
* 2 łyżeczki kurkumy
* 4 cm kawałek imbiru
* woda
* pietruszka do przybrania

Krok Po kroku:
1. Cebulę obieram, kroję w kostkę.
2. Imbir obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, podobnie postępuję z czosnkiem.
3. W garnku teflonowym lub żeliwnym podsmażam na oliwie cebulę, dodaję czosnek, imbir, przyprawy i mieszam.
4. Gdy cebula się zeszkli dolewam rozdrobnione pomidory soczewicę i wodę w ilości od 2 do 4 szklanek (zależnie od tego ile pomidorów dodałam).
5. Dal musi się ugotować około 20 minut bowiem łuskana czerwona soczewica łatwo się rozpada.
6. Podaję posypaną pietruszką z chlebkiem naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation